דף הבית  >> 
 >> 

הרשם  |  התחבר


מחאות אזרחים "דור תש"ח" ו"דור הצעירים" שהתרחשו בישראל בשנים 1948-1967 

מאת    [ 24/08/2021 ]

מילים במאמר: 380   [ נצפה 749 פעמים ]

 מחאות אזרחים "דור תש"ח" ו"דור הצעירים" שהתרחשו בישראל בשנים 1948-1967

 

לאלה מביננו שנולדו בסוף המאה העשרים, אולי נחדש כי בין השנים 1948-1967  היו בישראל מחאות של אזרחים שנלחמו במלחמת העצמאות תש"ח ואזרחים שנולדו לאחר קום המדינה ובגרו בשנות השישים של המאה העשרים.

מדינת ישראל מובילה בעולם הדמוקרטי, בהשתתפות אזרחיה במחאה הציבורית – זהו הגילוי המרכזי של המחקר החלוצי של ליימן-ווילציג (1992). למרות ההיקף הרחב של ההשתתפות באירועי מחאה (יחסית לארצות אחרות), לא הייתה המחאה הציבורית בישראל בבחינת גורם מאיים על הסדר החברתי והמדיני.  מידת האלימות באירועים אלה הייתה נמוכה בדרך כלל.  דרישות המפגינים לא היו מאתגרות במיוחד: הן התמקדו בנושאים כמו שינוי במדיניות הממשלה בנושא כזה או אחר לרבות שינויים בחקיקה,  חלוקת משאבים שונה. המחאות לא דרשו הפלת הממשלה או ביטול המשטר.  הגורמים לתופעת המחאה, הושפעו בעיקר מנטייה תרבותית יהודית להתנגד לסמכות ולעמוד על מה שנראה נכון בעיני היהודי, כמו גם מנושאים כלכליים וחברתיים שגרתיים, ועל תהליך מתמשך חמור של ניוון המערכת הפוליטית מהיבט השלטון המרכזי בלבד,  שמנע תקשורת פוליטית כמסורת בין אזרחי המדינה למנהיגיהם.

טרון,י. גלבוע-אטר (2020) טוענים כי הפגנות הן לא דבר חדש. מחאות חברתיות היו תמיד, עוד לפני קום המדינה, וגרמו לשינויים רבים בעולם. בשלטון דמוקרטי, העם דורש מנבחרי הציבור לכבד את רצונותיהם,  וכך מחאות חברתיות מאז ומתמיד יוצרות קבוצת אינטרסים ולחץ על הממשלה. כאשר נבחרי הציבור מבינים שהעם לא מרוצה, הם חוששים למוניטין שלהם ועל האמון שאותו הציבור נותן להם, לכן הם נוטים לנסות לשמוע את קולות המחאה. יחד עם זאת, בשנים 1948-1967, ניתן לומר כי מקבלי ההחלטות לא הצליחו להתמודד עם דרישות הציבור.

 ציבור שתי קבוצות הצעירים:" דור תש"ח" ו"דור הצעירים"בישראל של 1948-1967 הרגיש שהממשלה היא חלק מהמשבר שהיה בישראל. הציבור הרגיש ניתוק, חוסר תקשורת, חוסר הלימה בין מילים למעשים ובעיקר ריחוק. שקיפות, דיאלוג, שיתוף ציבור וקבלת החלטות משותפת לא היו מנת חלקן של ממשלות ישראל ומפלגת העבודה בשנים1948-1967. הציבור לא קיבל מידע אמין ועובדות. מהיבט השלטון לא ניתן היה לקיים משאלי עם וסקרים בשנים אלה. מחקרים מצביעים על העובדה כי הרגישות הגבוהה של השלטונות, בשני עשורים הראשונים לקיום מדינה הייתה, כי המחאה תופעה נדירה יחסית כאשר התגובות היו שליליות וחריפות, וגרמו לדעיכתן במהרה. הקמת המדינה, חייבה עיצוב וייצוב המבנים ונורמות ההתנהגותיות של הפוליטיקה הישראלית. לכן נתפסו המחאות, הן בצמרת הפוליטית הן בציבור, כדה-לגיטימציה של המערכת השלטונית הטרייה, וכסכנה מוחשית ליציבות הפוליטית הכללית.

 

יעקב רוב


חוקר


Scientist




מאמרים חדשים מומלצים: 

חשיבות היוגה לאיזון אורח חיים יושבני  -  מאת: מיכל פן מומחה
היתרונות של עיצוב בית בצורת L -  מאת: פיטר קלייזמר מומחה
לגלות, לטפח, להצליח: חשיבות מימוש פוטנציאל הכישרון לילדים עם צרכים מיוחדים -  מאת: עמית קניגשטיין מומחה
המדריך לניהול כלכלת משק בית עם טיפים ועצות לניהול תקציב -  מאת: נדב טל מומחה
חשבתם שרכב חשמלי פוטר מטיפולים.. תחשבו שוב -  מאת: יואב ציפרוט מומחה
מה הסיבה לבעיות האיכות בעולם -  מאת: חנן מלין מומחה
מערכת יחסים רעילה- איך תזהו מניפולציות רגשיות ותתמודדו איתם  -  מאת: חגית לביא מומחה
לימודים במלחמה | איך ללמוד ולהישאר מרוכז בזמן מלחמה -  מאת: דניאל פאר
אימא אני מפחד' הדרכה להורים כיצד תוכלו לנווט את קשיי 'מצב המלחמה'? -  מאת: רזיאל פריגן פריגן מומחה
הדרך שבה AI (בינה מלאכותית) ממלאת את העולם בזבל דיגיטלי -  מאת: Michael - Micha Shafir מומחה

מורנו'ס - שיווק באינטרנט

©2022 כל הזכויות שמורות

אודותינו
שאלות נפוצות
יצירת קשר
יתרונות לכותבי מאמרים
מדיניות פרטיות
עלינו בעיתונות
מאמרים חדשים

לכותבי מאמרים:
פתיחת חשבון חינם
כניסה למערכת
יתרונות לכותבי מאמרים
תנאי השירות
הנחיות עריכה
תנאי שימוש במאמרים



מאמרים בפייסבוק   מאמרים בטוויטר   מאמרים ביוטיוב